Hjälpmedel för senior och anhörig

Jag kommer idag att skriva ett kortare inlägg om hjälpmedel och vart du enkelt hittar dem…

Nu när min pappa har blivit äldre och inte har alla indianer i kanoten (brukar skämta med honom) så började jag att söka efter hjälpmedel som kunde underlätta hans vardag och göra livet för honom lite enklare. Vad jag upptäckte när jag sökte efter produkter var att det inte var så enkelt att hitta som jag föreställde mig att det skulle vara.

hjälpmedelscentralen

Hjälpmedel – vart hittar du dem?

Idag på internet så kan vi nästan köpa allt vi vill ha vi webbshoppar och få det hemlevererat men hjälpmedel var inte lika smidigt att köpa hem som andra produkter då utbudet av e-handel med hjälpmedel inte alls dominerar sökresultaten. Jag tycker att detta är ganska så dumt då det ska vara lättillgängligt för seniorer (som min pappa) att få tag på, speciellt om man är i behov utav dem.

Vad jag kom fram till är att det finns två alternativ om du söker efter hjälpmedel.

  • Du beställer hjälpmedel ifrån hjälpmedelscentralen vars verksamhet riktar sig emot dig som har behov utav hjälpmedel och vill få det utskrivet ifrån landstinget i samverkan med din kommun och läkare.
  • En privat webbshop med e-handel där du kan beställa hem produkter som du känner dig i behov utav. Fördelar med att välja ett privat företag när du köper hjälpmedel är att produkterna är snyggare (har ingen sjukhusdesign). Du behöver inte få produkterna utskrivna utav någon läkare eller liknande utan kan välja precis vad du själv vill ha.

Hjälpmedelscentralen

För dig som inte vet vad hjälpmedelscentralen är så kommer här en liten sammanfattning.

Hjälpmedelscentralen är en resurs i Sverige som sköts av landstinget. Dem säger sig ha ett brett sortiment och vänder sig mot personer som är i behov av hjälp. I första hand har dem produkter för människor med kommunikativa, fysiska och kognitiva hinder men även behandlingshjälpmedel som är medicinska.

  • Rådgivning för produkter och användning samt hjälp med att prova hjälpmedel
  • Hjälpmedel som är specialanpassade
  • Reparation av skadade / obrukbara produkter
  • Information och utbildning för personer som skriver ut produkterna

Hjälpmedelscentralen köper in produkter för miljonbelopp varje år och sortimentet bestäms med hjälp utav olika sortimentsgrupper. Det finns olika produkter inom olika kategorier men allt från sängar till kryckor går att få utskrivet.

Utbildningar och kurser erbjuds främst till dom som skriver ut produkterna inom kommun och landsting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *